Тренінг для студентів ІІІ-V курсу спеціальності «Початкова освіта» ЧНУ ім.Б.Хмельницького, проведений учителями початкових класів м.Черкаси

7 лютого 2019 року на базі Навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького для студентів ІІІ-V курсу спеціальності «Початкова освіта» проведений тренінг із підготовки до роботи за освітньою програмою розробленою під керівництвом Р.Шияна та за програмою навчально-педагогічного проекту «Інтелект України». Тренінг організований за підтримки Валентини Михайлівни Мединської, методиста Черкаського міського методичного кабінету установ освіти Черкаської міської ради. Тренінгові заняття проводили: Наталія Леонідівна Прокопенко, вчитель початкових класів спеціалізованої школи № 33 ім. В.Симоненка та Тетяна Миколаївна Непритворна, вчитель початкових класів спеціалізованої школи № 20.

В.М.Мединська ознайомила викладачів і студентів із сучасними тенденціями в реформуванні початкової ланки у закладах загальної середньої освіти, що окреслені міністром освіти і науки Л.М.Гриневич, зазначивши основні проблеми, до розв’язання яких слід професійно готувати майбутніх учителів, зокрема, застаріла дидактика, низький соціальний статус учителя, цифровий розрив між учнями і вчителями, низька мотивація до навчання. Студенти отримали інформацію про навчальні програми для початкової школи, за якими нині здійснюється освітній процес: НУШ-1(розроблена під керівництвом О.Савченко) і НУШ-2 (розроблена під керівництвом Р.Шияна), навчально-педагогічний проект «Інтелект України», освітній проект для початкової школи «На крилах успіху», програма педагогічної технології «Росток» та освітня програма для 1-2 класу закладів загальної середньої олсвіти за системою розвивального навчання. Особливу увагу приділено аналізу навчальних програм для початкової школи, які використовуються у 2018-2019 навчальному році.

Студенти із захопленням включилися в роботу, що розпочалася з ранкової зустрічі в колі, після чого перейшли до виконання завдань із застосуванням дидактичного матеріалу до уроків інтегрованого курсу «Я досліджую світ» за програмою «Інтелект України» для першого класу початкової школи. Найбільш цінним у співпраці стали методичні рекомендації, які вчителі по ходу тренінгу надавали майбутнім фахівцям, пояснюючи доцільність застосування дидактичних методів і засобів на кожному етапі педагогічної взаємодії.

Розпочата співпраця професорсько-викладацького і студентського колективів із методичним кабінетом установ освіти і провідними вчителями початкових класів шкіл міста триватиме й надалі. Планується проведення ще кількох таких тренінгових занять, на яких майбутні фахівці матимуть можливість практично ознайомитися з методикою навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» за програмами НУШ-2 і освітнього проекту для початкової школи «На крилах успіху».

Кiлькiсть переглядiв: 125

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 07 Серпня 2020

Фотогалерея